CC De Borre

TRACES

Duotentoonstelling met Monique Donckers en Vicky Gruyters


expo

Monique maakt al vele jaren beelden en sinds kort ook schilderijen. In beide disciplines werkt ze figuratief en is haar uitgangspunt de mens. Het gezicht en vooral de ogen vormen het aanknopingspunt. Ze verwerkt attributen in haar beeldhouwwerk om bewegingloze beelden van beton, gips, lood en brons de illusie van beweging te geven. Haar portretten zijn gebaseerd op foto’s uit haar eigen archief en suggereren een grote intimiteit en emotionele betrokkenheid.

Een terugkerend thema in Vicky’s grafisch werk is het grensgebied tussen natuur en cultuur, met daaraan gekoppeld de spanning tussen heden en verleden. Grenzen lijken te vervagen, waardoor de toeschouwer een blik kan werpen in het verleden. Ze tracht de ongrijpbare dynamiek en veranderlijkheid van de werkelijkheid in beelden van licht en schaduw te vatten en zo de chaos te ordenen. Haar kunst wordt zo een ontmoeting tussen een duister verleden en een ogenschijnlijk vredig heden.

Samen tonen ze de donkere werking van het tijdsverloop, in de relatie tussen mens en natuur en ook die tussen mensen onderling. Ze verstillen de tijd in hun kunst en doen ze stollen tot een ogenschijnlijk willekeurig moment.

 

www.moniquedonckers.be
www.vickygruyters.com