CC De Borre

TEXTILES it’s ART

een groepstentoonstelling van Lieve Ver Poorten, An Lanckman, An Packbiers en Renee Toonen


expo

Lieve Ver Poorten observeert, kijkt verwonderd naar de wereld en wordt voortdurend uitgedaagd door verscheidene materialen om haar heen: wol, vezels, oude stukjes stof… tot zelfs theezakjes. Alles kan ze verwerken tot kunstige resultaten.

Ook An Lanckman geeft allerlei plantaardig materiaal een tweede leven. Haar werken staan dan ook in het teken van recyclage. Zo vormen de vezels van vlas, wilgenkatjes, notenbolsters, eucalyptusbladeren… de basis van o.a. schalen en sieraden. Deze worden versterkt met jute, katoen en zelfs repen gedragen kledij. Het resultaat zijn pure vormen in wit en aardekleuren.

An Packbiers daarentegen probeert voortdurend kaders te vinden in haar werk waarbij ze zoekt naar wat mensen beroert en gaande houdt, naar waar het schuurt en pijn doet. Het is een zoektocht die zich beweegt binnen zowel het kleiner als groter verband.

En tenslotte bewerkt Renee Toonen (@ikborduurenjij) foto’s uit haar familiealbum (vanaf 1900) en schept zo nieuwe beelden met respect voor het oude. Ze borduurt ook op beton, zand, ijs, veren en bladeren en onderzoekt daarin wat technisch haalbaar is. De afwisseling tussen deze verschillende materialen geeft haar stof tot nadenken over de altijd terugkerende vraag: ‘wat als?’  

Een perfecte ‘match’ tussen twee Belgische en twee Nederlandse kunstenaars.