CC De Borre

PC SINT-KAMILLUS


Goed doel Warmste Week

WAT?
PC Sint-Kamillus biedt zorg aan volwassenen met ernstige en complexe psychische problemen. Sint-Kamillus bestaat uit een psychiatrisch ziekenhuis en een psychiatrisch verzorgingstehuis. Daarnaast zijn er een activiteiten- en ontmoetingscentrum en diverse mobiele teams die personen en hun omgeving  thuis of in een thuisvervangende woonvorm begeleiden. Ook consultaties en begeleiding zonder opname, in een polikliniek of in het dagziekenhuis, zijn mogelijk. Tot slot biedt Sint-Kamillus een kleinschalig project waarbij patiënten zich onder begeleiding voorbereiden op zelfstandig wonen.

LINK MET DE GEMEENTE BIERBEEK?
Sint-Kamillus heeft drie campussen: de hoofdcampus in Bierbeek en een campus in Heverlee en Leuven. Gezien de unieke locatie en de uitgebreide werking, werken gemeente en Sint-Kamillus regelmatig samen voor o.m. vrijetijdsprojecten en de Jobbus.

PROJECTEN?
BeleefTV

Cerenah is een behandelafdeling binnen Sint-Kamillus die zich richt op mensen met een verworven hersenaandoening. Zij kunnen moeilijk revalidatie volgen of hebben hulp nodig bij de emotionele en gedragsmatige gevolgen van hun hersenletsel. Ongeveer een derde van hen heeft een lang revalidatietraject voor de boeg dat men op een heel eenvoudig niveau moet opstarten. De beschikbare middelen hiervoor zijn beperkt én aansluiting vinden bij klassieke therapieën is vaak moeilijk. Daarom zoekt Cerenah steeds naar nieuwe mogelijkheden zoals de ‘BeleefTV’. De BeleefTV is een interactieve touchscreentafel  die enorm motiverend werkt voor mensen met een hersenletsel. Dit bleek tijdens een testweek. De Beleef-tafel biedt heel wat individuele activiteiten die bijzonder attractief en motiverend zijn voor mensen die nog erg verward zijn. BeleefTV biedt ook heel wat uitbreidingsmogelijkheden en stimuleert ook interactie met anderen.

DJ-booth
Na het succes van de DJ-booth tijdens Krekelpop (muziekfestival Sint-Kamillus), richtte de dienst herstel van Sint-Kamillus een ‘DJ-werkgroep’ op met enkele patiënten en medewerkers. Zij willen maandelijks een dansnamiddag organiseren waarop patiënten/bewoners van alle afdelingen worden uitgenodigd. Voor patiënten/bewoners is dit niet enkel een muzikale uitlaatklep. Het ondersteunt hen ook effectief in hun herstel: ze zijn oprecht fier en helemaal in hun kracht als ze dansen op muziek die door andere patiënten/bewoners wordt gedraaid. Beweging is erg belangrijk is een mentaal herstelproces en het stimuleert ook sociale interactie. Het enige wat momenteel nog ontbreekt om dit project te doen slagen is een DJ-installatie.