CC De Borre

Interview KLANG Collective

Info & tickets concert

K L A N G  c o ll e c t i v e: een muzikale brug tussen eeuwen en genres.


Op zaterdag 10 mei verwelkomen we een bijzonder muzikaal duo in de Sint-Lambertuskerk van Lovenjoel. K L A N G  c o ll e c t i v e, het project van Annelies Van Gramberen en Sim Van Thienen. Dit koppel uit Korbeek-Lo brengt met D O W L N D R A K E een unieke fusie tussen de laat-barokke muziek van John Dowland en de melancholische folk van Nick Drake. 
Een combinatie die op het eerste gezicht verrassend lijkt, maar naadloos in elkaar vloeit. In aanloop naar hun concert op zaterdag 10 mei spraken we met Annelies en Sim over hun muzikale reis, de invloed van hun omgeving en de magie van muziek.

 

Kunnen jullie kort vertellen wat K L A N G  c o ll e c t i v e is en hoe het is ontstaan? Hoe zou je jullie muziek omschrijven aan iemand die nog nooit naar Klang Collective heeft geluisterd?

Wij leerden elkaar 15 jaar geleden kennen tijdens onze studies aan het Lemmensinstituut. Sim als klassieke gitarist, ikzelf als klassieke sopraan. Na ons samen te settelen, twee kinderen te krijgen en elk onze eigen muzikale professionele carrière te hebben uitgebouwd, was de tijd rijp om ons eigen ensemble K L A N G  c o ll e c t i v e (zo genoteerd), op te richten. Voor ons eerste project, D O W L N D R A K E, brengen we de twee muzikale werelden waarin we beiden actief zijn (ik het klassieke circuit, Sim als singer-songwriter) samen. We kozen daarvoor twee componisten wiens muziek we samen bewonderen, uit heel verschillende tijdsperiodes: John Dowland (laat-barokke muziek uit de 16de eeuw en Nick Drake, pop-folk singer-songwriter uit de 20ste eeuw). We maakten een blend van hun beider composities, met eigen toegevoegde composities en soundscapes en ons eigen instrumentarium (o.a. ook elektronica). Het is een muzikale trip in drie delen, waarin de muziek van beide muzikanten feilloos in elkaar overloopt.

 

Jullie wonen in Korbeek-Lo. Heeft deze omgeving invloed op jullie muziek en creatief proces? Het is misschien niet de eerste plek waar mensen aan denken bij experimentele muziek. Hoe ervaren jullie het om hier een uitvalsbasis te hebben?

De omgeving waarin een artiest zich bevindt is van cruciaal belang voor diens creaties. En dat geldt ook voor ons in Korbeek-Lo (Bierbeek). Deze woonplek biedt voor ons het beste van twee werelden: heel dichtbij de bruisende stad en tegelijk de rustige, groene omgeving waar we zo van houden. We kunnen ons laten inspireren door zowel de stilte en schoonheid van de natuur (een looptocht of wandeling geeft ruimte aan je brein) en krijgen tegelijk toegang tot een meer sociale omgeving, waarin we worden geïnspireerd door mensen en kunst om ons heen. Met een druk gezinsleven is er soms weinig tijd om een creatief proces tot stand te laten komen; daarin helpt onze woonplek ook heel erg: de school van onze kinderen is vlakbij, de bakker om de hoek enz.:).

 

Voor wie maken jullie muziek? Hebben jullie een bepaald publiek in gedachten wanneer jullie componeren of spelen?

Wij hebben geen specifiek publiek in gedachten. Door je op voorhand een voorstelling van bv. een meer "niche" publiek te maken, onderschat je tegelijk het bredere publiek. We kiezen ervoor om een product te maken (er komt in het najaar ook een eerste plaat uit!), waarin we volledig ons eigen ding doen, zonder compromissen. Dat draaide uit tot een mooi resultaat, dat volgens de reacties uit de heel verscheiden venues waar we al konden spelen (enerzijds de grotere podia en (buitenlandse) festivals, waar zich meer "kenners" in het publiek bevonden, maar even goed kleinere CC's of zelfs huiskamerconcerten, waar dikwijls mensen zaten die van Dowland of Drake nog nooit hadden gehoord), kennelijk erg toegankelijk was en iedereen in vervoering kon brengen.

 

Welke rol zien jullie voor muziek in de samenleving? Kan muziek volgens jullie iets veranderen of in beweging brengen?

Muziek doet iets magisch met een mens. Iets unieks. Het drukt uit wat niet gezegd kan worden. Het brengt mensen in vervoering, tot bij delen van zichzelf die ze in de dagelijkse ratrace soms noodgedwongen hebben verwaarloosd. Daarom werkt muziek helend. Het geeft kleur en kruiding aan ons leven als mens.

 

Waarom mogen mensen jullie voorstelling op 10 mei in de Sint-Lambertuskerk absoluut niet missen? Wat kunnen ze verwachten?

D O W L N D R A K E nodigt je uit om te vertragen en je over te geven aan de melancholie. Mensen leren de prachtige en tijdloze muziek van John Dowland en Nick Drake kennen, of herontdekken, via het contrast tussen het strak afgelijnde, gemodificeerd artificiële van de elektronica en het naturelle, organische van de klassieke zangstem en de akoestische gitaar, naar een verfrissend en verrassend welluidend geheel. Het wordt een avontuurlijke reis die de toeschouwer laat (ver) dwalen in de obscure plekken van de menselijke ziel. 

Info & tickets concert